Amatų kiemas

MJR XXI¾ AMATŲ KIEMAS

Vienas mieliausių širdžiai baltiškos dvasios atspindys Mėnesyje Juodaragyje, amatų kiemas, Jus stebins nepakartojama programa, kuriai specialiai pasiruošė visi festivalyje dalyvaujantys amatininkai.

Mitinės dievybės Ragučio pasaulis yra toks platus ir galingas it folkloristikoje užfiksuotas ir iki šių dienų iki mūsų atkeliavęs gausybės rago įvaizdis. Nuo istorinių mitologinių šaltinių iki dainų ir pasakų – Ragučio savybė gausa, nulėmė ir šių metų festivalio amatų kiemo programos gausą. Visi kartu pasinerkime į nuostabų Ragučio pasaulį, kurio prisiminimus ragausim ištisus metus!

VIII.20 – PENKTADIENIS / Friday

12:00 – Raugintos ruginės duonos kepimas malkinėje krosnyje: atmirkymas ąžuoliniame kubile – Edita ir Gintaras Ruzgiai. Pirmapradė duona. 

12:30 – Švenčionių krašto pintinių gamybos tradicijos – Stanislovas Gaidamavičius.

13:00 – Keramikos alui ir girai žiedimas – Erikas Hincas.

13:30 – Gyvos bačkoriaus amato tradicijos. Išrink ir surink medinę bačką – Kaišiadorių bačkorius Arvydas Kundrotas.

14:00 – Anykščių krašto alaus gimimas. Rykų ir gamybos pristatymas. Mentalo užmaišymas. Salinimas – Vykintas Motuza ir Algirdas Venckūnas. Latavos žemės žaldokai. Simonas Gutautas. Dundulis.

15:00 – Tūkstantmetė tradicija – lipdymas ant stovylo. Dainius Strazdas, Jurgita Radžiūnaitė. Vilniaus puodžių cechas.

15:35 – About Viking age horns – Martin Tiltnieks (LV). Ragučio užstalė

15:40 – Senoviniai mediniai ragai, muzikavimo bandymai. Senieji mediniai žaislai – Algirdas Juškevičius.

16:00 – Raugintos ruginės duonos kepimas malkinėje krosnyje: pašovimas į krosnį. Pirmapradė duona. 

16:30 – Lino ir medžio raižiniai: amato ir kūrybos pristatymas bei dirbtuvės – Adelė Bražėnaitė.

17:00 – Anykščių krašto alaus gimimas. Mentalo kepimas akmenimis. Misos tekinimas, vėsinimas, apyniavimas. Latavos žemės žaldokai. Dundulis.

17:30 – Raugintos ruginės duonos kepimas malkinėje krosnyje: duonos traukimas iš krosnies, prausimas. Pirmapradė duona. 

18:00 – Latviškos muzikavimo tradicijos pučiamaisiais ragais – Eduards Klints (LV).

18:30 – Geriamųjų ragų naudojimo dirbtuvės – gyvosios istorijos klubas Ukranen (DE). Ragučio užstalėje. 

19:00 – Anykščių krašto alaus gimimas. Mielės užkalbėjimas. Alaus užgyvenimas. Latavos žemės žaldokai. Dundulis.

19:30 – Midaus gamyba Dzūkijoje XXI a. ir kaštavojimas – Raimondas Merčaitis.

20:00 – Raguotos pasakos – pasakų vakaras su Švenčionių krašto  Algirdu Breidoku.

 VIII.21 – ŠEŠTADIENIS / Saturday

11:00 – Briedžio rago, mamuto ilties ir gintaro apdirbimo technikos – Ruslanas Aranauskas, Dina Jankauskienė. Pajauta.

11:30 – Lino ir medžio raižiniai: amato ir kūrybos pristatymas bei dirbtuvės – Adelė Bražėnaitė.

12:00 – Salyklo malimas, girinės paruošimas ir misos susaldymas – Ramūnas Čižas. Pajauta.

12:30 – Ką gėrė mūsų senoliai: geriamųjų ragų bioarcheologiniai duomenys – Austėja Luchtanaitė. Pajauta. Ragučio užstalė

13:00 – Tauriųjų gėrimų gamyba senoviniu distiliavimo aparatu – Marius Mališauskas. Pajauta.

13:30 – Odos rauginimo ir apdirbimo būdai – Martynas Švedas. Pajauta.

14:00 – Geriamųjų ragų apkalai: simbolika, kaustymo būdai – Evaldas Babenskas. Pajauta.

14:30 – Duonutės kelias nuo raugo iki burnos. Išsikepk savo simbolio duoną – Dovydas Lipinskas. Juostė.

15:00 – Uždraustas sodas: vyno kelionės – Karolina Buivydaitė, Domas Burnickis, Deividas Zaikovskis. Uždraustas sodas.

15:30 – Moliniai Rykai – Kristina Motuzienė. Moliniai rykai.

16:00 – Naujųjų ir senųjų baltų kovos ratas. Kaušų kovos drąsiausiems lankytojams – gyvosios istorijos klubas Leitgiris.  

16:30 – Geriamojo kaušo skobimas – Erikas Čypas. Dusetų amatų centras.

17:00 – Anykščių krašto alaus gimimas. Koštuvės – Vykintas Motuza ir Algirdas Venckūnas. Latavos žemės žaldokai. Simonas Gutautas Dundulis.   

18:00 – Kalam plieninius ragelius – Evaldas Kapčius.

18:30 – Gorčiaus gamyba iš gamtinės medžiagos. Dirbtuvės. Jurga Kutkienė. Dusetų amatų centras.

19:00 – Senovės lietuvių vyriški žaidimai. RĄSTPLĖŠIS – Gyvosios istorijos klubas Leitgiris.

20:00 – Raugo keramika: merkimas į raugą – Dainius Strazdas, Jurgita Radžiūnaitė. Vilniaus puodžių cechas.

20:30 – Kam ragiukai dygsta: tautosakos vakaras prie laužo su tautosakininke Gražina Kadžyte ir Švenčionių krašto pasakorium Algirdu Breidoku.

VIII.22 – SEKMADIENIS / Sunday

11:00 – Medinių statinių ir bokalų gamyba – Vitalius Striuogaitis.

12:00 – Juostų vijimas – Algirdas Breidokas. Breidokų gildija.

12:30 – Stalo žaidimo 9 Karžygiai pristatymas – Austėja Luchtanaitė. Pajauta.

13:00 – Senieji lietuvių muzikos instrumentai – Albertas Bartašius.

13:30 – Midaus gamybos tradicijos – Andrius Janionis.

14:00 – Vyrų dainų stalas – vyrų dainų sambariai. Dalyvauja visi!